Ryby – pokarm dla mózgu

Najnowsze badanie sugeruje, że w krajach rozwijających się u dorosłych, którzy regularnie spożywają ryby, występuje mniejsze ryzyko rozwoju demencji.

Badacze odkryli, że spośród niemal 15 tysięcy dorosłych mieszkańców Chin, Indii lub jednego z pięciu krajów Ameryki Południowej, prawdopodobieństwo wystąpienia demencji spada wraz ze wzrostem spożycia ryb. Ryzyko to było prawie o 20% niższe u osób spożywających ryby codziennie lub prawie codziennie w porównaniu z tymi, którzy w ogóle nie jedli ryb.

Wyniki, opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition, są zgodne z dowodami dostarczonymi przez badania przeprowadzone w krajach rozwiniętych. Sugerują one również, że powiązanie pomiędzy spożyciem ryb a demencją nie jest prostym odzwierciedleniem korzyści, jakie niesie zdrowe odżywianie się. Badacze odkryli, że dorośli, w których diecie mięso zajmowało wysoką pozycję, mieli tendencję do częstszego rozwoju demencji, niż ci, którzy nigdy nie jedli mięsa.

Wnioski oparte są na jednorazowym badaniu i nie dowodzą ostatecznego związku przyczynowo-skutkowego, jak podkreślają badacze, którym przewodzi doktor Emiliano Albanese z King’s College London. Bardziej solidnych dowodów dostarczy kolejna faza badania, w której dorośli będą obserwowani przez dłuższy czas, aby ocenić, czy spożywanie ryb jest powiązane z ryzykiem rozwoju demencji w przyszłości.

Jeśli faktycznie spożywanie ryb chroni starzejący się mózg, jest to prawdopodobnie wynikiem obecności dużej ilości kwasów tłuszczowych omega-3, spotykanych zwłaszcza tłustych rybach, takich jak łosoś, makrela i tuńczyk.

Badania laboratoryjne wykazały, że kwasy omega-3 mają wiele właściwości mogących pomóc w powstrzymaniu demencji. Działają ochronnie na komórki nerwowe, ograniczają procesy zapalne i są pomocne w przeciwdziałaniu tworzeniu się białek amyloidowych, które występują w mózgach pacjentów z chorobą Alzheimera. Wnioski te sformułowano na podstawie wyników ankiet przeprowadzonych u 14 960 dorosłych w wieku 65 i więcej lat, zamieszkujących Chiny, Indie, Kubę, Republikę Dominikany, Meksyk, Peru i Wenezuelę. Związek pomiędzy zwiększonym spożyciem ryb a rzadszym występowaniem demencji utrzymywał się we wszystkich tych krajach z wyjątkiem Indii. Powiązanie to również było niezależne od statusu społecznego badanych, poziomu wykształcenia oraz stylu życia, palenia papierosów i spożycia owoców i warzyw.

American Journal of Clinical Nutrition, August 2009.